Het zijn spannende tijden. De overvloed aan informatie zorgt ervoor dat we gespannen zijn. We proberen houvast te vinden, maar niks is zeker, en al die spanning zet zich vast in ons lichaam, rugpijn, gebogen schouders, spierpijn, misselijk.
Tot overmaat van ramp zitten we hutje mutje op elkaar of zijn we alleen terwijl we verlangen naar een arm om ons heen.
Om de onzekerheid het hoofd te bieden nemen we onze toevlucht tot de eeuwenoude overlevingsstrategieën: fight or flight.
Het vermijden,wegrennen, doen we op verschillende manieren:
– Veel te lang in bed liggen
– Surfen op het internet
– Te veel eten en drinken
– Alcohol en medicijnen
– Obsessief bezig blijven
– Doen alsof er niks aan de hand is, liegen over de realiteit, zoals de president van Brazilie als twinbrother van Trump vanochtend perfect liet zien.
De andere methode is de aanval.
Agressie, schuldigen zoeken, oordelen over anderen, proberen de anderen te controleren en te beheersen waarmee we onze eigen paniek beteugelen.
Al deze mechanieken zien we terug in onze intieme relaties.
Als jij je terug wilt trekken en er behoefte aan hebt om even nergens mee bezig te zijn, zet je partner Nieuwsuur aan. Terwijl hij besluit een extra whiskietje te nemen wil jij juist extra gezond blijven en klimt op je fiets. Zij loopt de hele dag bellend door het huis terwijl jij probeert je te concentreren op een rapport wat nog af moet, en met een beetje pech lopen hier ook nog eens een aantal kinderen omheen en laat verdorie je partner weer de vaat op het aanrecht staan en moet jij de hond weer uitlaten.
Wat kunnen we doen?
- Ons limbisch systeem en ons reptielenbrein worden constant geactiveerd en daardoor zijn we geprikkeld, onze emoties draaien overuren dus het eerste wat we kunnen doen, is er voor zorgen dat we weer normaal en rustig na kunnen denken, onze prefrontale cortex activereren, zodat we niet meegesleurd worden in een destructief patroon. Hoe? Ga naar buiten. Ga voelen hoe je lijf voelt. Waar ben je gespannen? Welk deel van je lichaam doet pijn? Wat denk je? Wat voel je? Sta stil.
- Doe energie oefeningen. Heel rustig, zonder streven. Ademoefeningen, de energie in je lichaam reguleren, de boel weer in balans brengen. Dat kan alleen vanuit waarnemen wat er op dit moment in je lichaam aan de hand is. Als je niet voelt hoe het werkelijk met je is, zal het instinctief gedrag altijd de overhand nemen en je ‘kidnappen’ dus bewustwording is punt 1!
Als je hier hulp bij nodig hebt, kun je naar de website van Ananda Yoga in Hilversum , mijn collega’s hebben al prachtige lessen opgenomen die je online kunt volgen en volgende week ben ik er ook met een 15 minuten ademsessie. - Probeer in huis je bewust te zijn van spanning die zich opbouwt en ga naar buiten als je dit waarneemt zonder meteen af te reageren op je omgeving.
- Doe een visualisatie van de dingen waar je je het meest aan ergert in huis en bij anderen en bedenk dan hoe je heir op een constructieve wijze mee om kunt gaan zonder impulsief iets te roepen.
- neem je eigen fight or flight modus onder de loep. Wat is jou overlevingsstrategie? Praat er op een rustig moment over met je partner en bespreek hoe je rekening kunt houden met elkaars zwakke kanten, hoe je ze kunt herkennen en daar dan met elkaar op een rustig moment een afleidingsstrategie over af kunt spreken. Als ik merk dat ik geïrriteerd raak probeer ik zo ver mogelijk weg te gaan van de anderen en reageer ik me lekker af op iets anders, het kan zijn dat je stoep gaat schrobben of met je oortjes in heerlijk meebrult met een stevig nummer, alles wat helpt om weer terug te komen bij je rustige zelf.
En last but not least, deze periode gaat ook weer voorbij, het is overleven, dus neem geen overhaaste beslissingen, dit is niet het moment om te gaan roepen dat je uit elkaar moet gaan, dit is een snelkookpan, dus STAY CALM AND STAY PUT!
Je mag me ook altijd een berichtje sturen voor een Facetime consult als je even stoom wilt afblazen. Gebruik deze tijd om nog meer inzicht in jezelf te krijgen, dan heeft deze situatie tenminste nog wat goeds opgeleverd.