Over de liefde (deel 1)

Liefdesrelaties tussen mensen hebben mij altijd gefascineerd.

Hoe werken ze? Waarom blijft de ene relatie bestaan en de andere niet? Waarom zijn er periodes in een leven waarin relaties meer onder druk lijkt net staan, zoals de ‘7 years itch’ of de midlife crisis bijvoorbeeld? En hoe zit het met het instituut huwelijk? Heeft dat nog overlevingskans?

Het lijkt of we in een tijd leven waarin alle opties open zijn, alles mogelijk is, van second love tot (seriële) monogamie en alle varianten daartussen maar al coachend merk ik dat tegelijkertijd heel veel mensen enorm onrustig worden van alle opties, alle tegengestelde verlangens en wensen en ze maar al te graag wegduiken in ouderwetse series zoals ‘de Crown’ of ‘Victoria’ waarin uiteindelijk het instituut huwelijk toch overwint. Er is een enorme verwarring en keuzestress en het gevoel dat iedereen de hele tijd een beetje ontevreden is met zijn of haar leven, alsof het ons geboorterecht is om de hele tijd maar geweldig gelukkig te zijn en zo niet we daar toch zeker naar toe moeten werken.

En als we dan uiteindelijk besluiten dat ‘the one’ ‘the one’ niet meer is, dan begint de ellende van de scheiding die maar al te vaak eindigt in een akelig gevecht waar velen die we liefhebben collateral damage bij oplopen. Dat zou toch anders moeten kunnen maar hoe dan?

In deze publicaties wil ik al gaandeweg mijn gedachten laten gaan over een aantal van deze thema’s, ze onderzoeken, met daarin meenemend de dingen die ik geleerd heb tijdens mijn begeleiding van koppels en de literatuur die ik erover lees.